vineri, 22 iunie 2012

Sanzienele

La momentul maxim al manifestarii efectelor soarelui, in sate se practicau ritualuri pentru fertilitate, pentru protectie, pentru tamaduire. In unele zone inca s-a mentinut acest obicei. In ajunul Sanzienelor, fetele si baietii care urmeaza a se casatori se aduna spre seara in sat. Sufletul deschis si voia buna predomina. Fetele culeg de pe camp flori si impletesc coronite, ce apoi le arunca pe case, iar daca se agata de horn, e semn ca se apropie o cununie.
Flacaii se aduna in zorii zilei si strabat satul, cu flori de sanziene la palarii. Ei aleg dintr-un grup de fete (de obicei 7) pe cea mai cuminte, mai buna si mai frumoasa si o impodobesc cu spice de grau. Restul se imbraca in alb si devin alaiul alesei.
Sarbatoarea isi are de fapt originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, ca si Dragobetele. Pre-dateaza Crestinismul, ca si sarbatori stravechi ce inca, din fericire, s-au pastrat intacte la noi.
Sanzienele sunt percepute de regula ca personaje pozitive, fiinte eterice si inimaginabil de frumoase ce ajuta pe cei ce iubesc cu adevarat. Sunt detinatoare ale unor puteri magice care se reflecta si in plantele si florile ce le poarta numele. Sanzienele sunt cele care aduc vara fertilitate pamanturilor, noroc si sanatate femeilor ce iubesc si tamaduire celor bolnavi.
Echivalentul lor intunecat, Ielele, vor incerca in aceasi noapte sa ispiteasca barbatii: cei ce nu iubesc cu adevarat nu vor rezista tentatiei frumusetii Ielelor. Ielele ii vor innebuni, ei nemaifiind potejati de cea mai puternica magie din lume: iubirea. Cei ce rezista tentatiei sunt cei ce intr-adevar iubesc. Iubirea ii va proteja, iar ei vor fi recompensati de Sanziene.
Situatia nu este discriminatorie. Fetele care nu iubesc si doar se folosesc de frumusetea lor pentru a-si atinge obiectivele sunt blestemate sa bantuie pentru totdeauna alaturi de Iele si sa nu-si gasesca niciodata fericirea.
Asadar, dragi fete si baieti, lasati sistemul corupt de azi deoparte si reveniti la iubirea.
Max2
Florile de sanziene .Dar ce anume face ca florile de Sanziene sa fie atat de speciale? Sanzienele sunt flori maruntele, de culoarea soarelui – galben-auriu, cu un miros foarte placut, un amestec intre mirosul de fan si miere. Ele infloresc numai in preajma acestei sarbatori si, culese in ziua Sanzienelor, in cantec si voie buna, capata proprietati magice, cu adevarat tamaduitoare. Se spune ca florile de sanzienele au puterea de a spori farmecul fetelor care apeleaza la darul lor “facandu-le frumoase si curate ca apa neinceputa”. Ele aduc totodata si fertilitate si ajuta la vindecarea bolilor trupesti si sufletesti. Mai sunt cunoscute si ca “iarba Sfantului Ioan”…Sanzienele sunt plante folosite din vechime in tratamentul bolilor de ficat, reumatismului, afectiunilor tiroidiene si renale. Se spune ca sanzienele au puterea de a indeparta raul si boala. In trecut se puneau flori de sanziene in patul femeilor ce urmau sa nasca, pentru ca se considera ca astfel vor avea o nastere mai usoara; exista legende ce spun ca in ieslea in care s-a nascut Iisus erau, in loc de paie, flori uscate de sanziene.

24 iunie este şi momentul sfârşitului anului agrar – acum începe secerişul. Cântecele de seceră ca şi colindele (ce marcau începutul anului nou agrar) se bazează pe magia cuvântului şi reprezintă demersuri magice ce vizează fertilitatea şi rodirea câmpurilor.

luni, 18 iunie 2012

Ovidiu Dragos Argesanu la Timisoara




In data de 30 iunie , maestrul Ovidiu Dragos Argesanu va fi in Timisoara .Va sta doar o singura zi , iar programul este urmatorul:
-incepere 08:30  , la Casa Oamenilor de Stiinta - curs si initiere .

marți, 12 iunie 2012

Mini tabara reiki

Va invit  in luna Iunie intre datele de  20 si 24 la Herculane intr o mini tabara reiki ;)
Program 21 excursie cheile Corcoaiei  ...
              22 excursie pe Dunare la  cazane ( mici si mari )
              23 , 24  initiere , altele
Va astept cu drag , cu siguranta o sa ne distram si o sa fie frumos .
Pentru alte informatii , astept sa ma sunati (0723612794)

sâmbătă, 9 iunie 2012

Rugaciunea inimii

 
Rugaciunea inimii  isi are originea in porunca Apostolului Pavel: "Rugati-va neincetat!" (I Tes 5, 17). Sigur, pare imposibil sa te rogi tot timpul. Dar nu este asa. Cand Sfantul Maxim Marturisitorul este intrebat de unul dintre frati cum e posibil sa te rogi neincetat cand sunt atatea lucruri de facut, acesta i-a raspuns: "Dumnezeiasca Scriptura nu porunceste nimic din cele cu neputinta".

La rugaciunea inimii poate ajunge orice om, atat calugarul, cat si mireanul. Dar ea este un dar al lui Dumnezeu. Asa ca nu trebuie sa ne miram daca auzim de persoane care s-au nevoit o viata intreaga si nu au ajuns sa o practice. Ca orice dar, Dumnezeu il ofera doar aceluia care care are cu adevarat dragoste si smerenie. Important este ca noi sa ne straduim sa-l primim. Nu trebuie sa ajungem sa credem ca nu ne vizeaza, ca Dumnezeu nu ne are in vedere cu acest dar. E un pacat sa crezi ca el apartine doar altora. Risti sa faci din rugaciunea inimii doar un subiect de discutie: cine a practicat-o, care ii este inceputul, ce cuvinte contine, etc. Insa ea nu ne-a fost data pentru speculatie, ci pentru unirea cu El.

Cuvintele pe care trebuie sa le rostim pentru a dobandi rugaciunea inimii sunt: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”. Repetarea cat mai deasa a acestor cuvinte nu duce nici la plictiseala si nici la oboseala mintii, cum adeseori se afirma. Nu devenim niste papagali. Dimpotriva, dobandim pacea cu toti si cu toate.
Rugaciunea inimii are nevoie la inceput de cantitate, de aceea este nevoie ca omul sa inmulteasca repetarea ei pe zi ce trece. Semn al dobandirii rugaciunii inimii este faptul ca omul, trezindu-se din somn, simte mai inainte de toate miscarea rugaciunii in minte, ca indiferent de actiunea in care se afla, rugaciunea ii rasuna in adanc, ca rugaciunea nu-l paraseste niciodata, ajunge precum respiratia. De aceea Sfinti Parinti afirma ca ea se repeta de la sine si-n timpul somnului, adeverind versetul din Cantarea Cantarilor: "Eu dorm, dar inima mea vegheaza".

Oricarui lucrator al Rugaciunii inimii , Dumnezeu ii ingaduie ispite pe masura puterilor sale. Astfel, diavolul nu va fi in stare sa faca nimic mai presus de cele ingaduite. Nu e cazul sa descriem ispitele care pot veni asupra celor ce se indeletnicesc cu rugaciunea inimii, deoarece nu cu toti se intampla unul si acelasi lucru. Important este ca omul, afara de Numele Domnului, sa nu fie captivat de nimic.

Incepeti de astazi sa va rugati rostind cuvintele : "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul" si veti avea parte de o bucurie nesfarsita. Nu le rostiti mecanic, ci cugetand ca Dumnezeu e de fata, ca va aude si va vede.
Adrian Cocosila

duminică, 3 iunie 2012

offf ... Raiul

Un tanar si o tanara , merg spre biserica sa se cunune .Pe drum , accident si mor amandoi.Ajung ei in rai , si acolo i asteapta un inger .Zic astia doi .. ne iubim asa mult , am putea sa ne casatorim aici in rai ?
Raspunde ingerul… daca va iubiti asa mult .. cred ca da , asteptati aici .Pleaca ingerul , trece o zi , o luna , doua luni , trei luni ….. Intre timp , intre cei doi tineri apar disensiuni . Cand apare ingerul a treia luna , astia i zic .. sti ceva , nu stim sigur daca e bine sa ne casatorim sau nu … daca nu o sa mearga . Se crizeaza ingerul , mi au trebuit 3 luni sa gasesc un popa in rai sa va cunune , de unde credeti ca o sa scot dupa un judecator ?