sâmbătă, 12 mai 2012

13 , numarul cu ghinion ?

Auzim des spunându-se că numărul treisprezece este un număr care aduce ghinion şi mai ales că nu trebuie să fim niciodată treiprezece la masă, şi mulţi se întreabă ce-i de făcut, pentru că sunt tulburaţi de tot felul de poveşti despre acest subiect.
  Pentru a înţelege de ce numărul treisprezece a fost considerat un număr malefic, trebuie să începem prin a ne opri un moment asupra numărului doisprezece. O zi se împarte în de două ori doisprezece ore, un an în doisprezece luni şi există cele doisprezece semne ale zodiacului. În Biblie, numărul doisprezece se găseşte de mai multe ori: Iacob avea doisprezece fii care au fondat cele doisprezece triburi ale lui Israel; aceste doisprezece triburi erau reprezentate prin doisprezece pietre preţioase care figurau pe pectoralul marelui Preot Aaron, fratele lui Moise. Ierusalimul celest descris de sfântul Ioan în Apocalipsă este aşezat pe doisprezece temelii de pietre preţioase şi zidurile sale au doisprezece porţi care sunt doisprezece perle.
Doisprezece este deci numărul a ceea ce este terminat, a ceea ce formează un tot, un întreg: o zi, un an, un popor, un oraş. Treisprezece este doisprezecele plus unu, şi acest unu care vine să se adauge este în afara ansamblului; el este ca un element străin, şi dacă nu este pur, dacă nu vibrează în armonie, tot ansamblul este ameninţat. Iată de ce numărul treisprezece este considerat ca un număr dificil care aduce încercări grele şi chiar moartea.
Acum, putem spune de asemenea că acel unu care se adaugă la doisprezece reprezintă un început al unui alt ciclu, sau a unui alt ansamblu. În Ştiinţa iniţiatică, moartea nu a fost considerată niciodată ca ceva definitiv, ci ca un început a unei vieţi noi.
Numărul treisprezece nu este deci un număr malefic, dar el nu suportă impurităţile şi dizarmonia. Şi cum este foarte activ, dinamic, acest număr poate da peste cap creaturile care nu posedă calităţile feminine de bunătate, dragoste şi blândeţe pentru a compensa influenţa sa.
În planul fizic, numărul treisprezece este legat de cruce (1 + 3 = 4), deci suferinţelor. Crucea este dezvoltarea cubului în spaţiul cu două dimensiuni, şi cubul, schematic, reprezintă o închisoare.
Cu toate acestea, dacă numărul treisprezece acţionează nefavorabil asupra creaturilor, aceasta nu ţine de el, ci de maniera particulară în care fiecare creatură primeşte influenţa sa şi influenţele ce-l înconjură. Aceasta este valabil de asemenea pentru apă, aer, lumină, şi chiar pentru hrană: fiecare creatură le primeşte într-un fel particular, aceasta depinde de sănătatea sa, de structura sa, de dezvoltarea sa, de elevarea sa spirituală. Unii sunt stimulaţi, alţii se îmbolnăvesc, alţii se pun să reflecteze.
În ele însele, numerele, ca multe lucruri în viaţă, sunt neutre, dar acţionează diferit depinzând de individ. Pentru un Iniţiat, care ştie să transforme totul, numărul treisprezece poate fi foarte favorabil, atunci când busculează pe alţi oameni; este un număr care curăţă, care purifică, şi cei care nu pot rezista acestei purificări sunt rejectaţi sau eliminaţi. De aceea este mai bine pentru ei să-l evite, mai ales să evite să se aşeze treisprezece la masă. Ce este curios, este că adesea nenorocirile, accidentele ce se produc în acel moment cad asupra celor mai tineri, care pot chiar muri. Da, am observat şi eu asemenea evenimente şi am văzut că nu sunt superstiţii.
Evident, dacă ar fi să studiem toate tradiţiile care prescriu să facem sau să nu facem anumite lucruri am umple mai multe volume, pentru că fiecare ţară le posedă pe ale sale, mai ales popoarele primitive, cu toate obiceiurile lor privind căsătoria, naşterile, ritualurile de observat în momentul pubertăţii, etc. Se poate ca în multe domenii ele să fie adevărate, graţie clarvederii lor, mediumnităţii lor şi comunicărilor pe care le-au avut cu entităţile lumii invizibile. Dar dacă vom începe să supraveghem toate aceste detalii, ne autolimităm şi nu mai putem face nimic.
Să luăm cazul astrologiei. Astrologii vă sfătuiesc să întreprindeţi o anumită activitate la o anumită oră a zilei sau a nopţii pentru că în acel moment precis intraţi în comunicare cu o anumită planetă, cu un anumit spirit, cu un anumit geniu planetar. Eu cred în astrologie; de milenii, multe fiinţe inteligente şi profunde au lucrat în acest domeniu, dar în viaţa cotidiană, în viaţa curentă, nu ne putem limita asupra acestui punct de vedere în munca cuiva: dacă cineva este bolnav sau este în necaz, nu trebuie să aşteptăm pentru a-i salva viaţa o anumită oră, o lună sau un an favorabil.
Când v-aţi decis sincer să faceţi bine, toate momentele sunt favorabile. Numai că, pentru majoritatea oamenilor, şansele succesului sunt determi
-nate de gradul lor de evoluţie. Să luăm un exemplu din viaţa curentă: aveţi de făcut o intervenţie de făcut; dacă nu-l cunoaşteţi personal pe ministrul sau directorul respectiv, trebuie să mergeţi din birou în birou, şi mai mult, poate intervenţia voastră nu va reuşi niciodată. În timp ce, dacă îl cunoaşteţi pe director (sau pe Dumnezeu), dacă este prietenul vostru, intraţi direct la el pentru cererea voastră, şi sunteţi imediat ajutat. Pentru voi, nu mai există regulament şi nu veţi mai aştepta ore întregi pe coridoare. Este la fel şi în viaţa spirituală: totul depinde de ce sunteţi.
Când sunt nori, pentru că soarele nu mai ajunge la voi, trebuie să luaţi măsuri pentru a vă încălzi sau a vă lumina. Dar să presupunem că sunteţi deasupra norilor, soarele este acolo şi nu mai aveţi de ce să vă îngrijoraţi. Deasupra norilor, condiţiile sunt diferite: sunteţi într-o regiune unde alte forţe intră în acţiune. Evident, este simbolic, acestea semnifică că, atât timp cât suntem prea jos în materie, există tot timpul condiţii de îndeplinit, reguli de respectat. Dar dacă ne putem înălţa mai sus, în domeniul spiritului, aceste reguli dispar.
Dar să revenim la numere. Există o ştiinţă de a combina numere şi cei care o cunosc o utilizează uneori pentru a-i distruge pe alţii. În spatele tuturor combinaţiilor, numerele de bază  0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, nu sunt în sine nici bune nici rele. Dar combinându-le putem forma numere dintre care unele pot fi distructive şi malefice, iar altele favorabile şi benefice. Scrieţi numai un număr pe uşa cuiva sau daţi-i să poarte un număr, şi totul începe să-i reuşească sau să-l distrugă. Eu cred aceasta. Cred, pentru că ştiu că numerele sunt forţe. Cât despre numărul treisprezece, el aduce unora succes şi nenorociri altora. Numărul treisprezece este de vină? Nu, aceasta depinde de cine sunteţi şi dacă ştiţi să-l utilizaţi.
Veţi spune: “Dar, de ce în viaţa curentă numerele nu ne influenţează mai mult?” Pentru că suntem prea departe de ele. Dintre toate realităţile pe care le cunoaştem, numerele sunt cele mai abstracte. Reacţionăm imediat la realităţi sensibile: căldura, frigul, gustul alimentelor, parfumul florilor, sunete, culori, forme, etc., dar numerele sunt realităţi aşa de subtile, aşa de îndepărtate, că ne par inaccesibile. Dar dacă ne apropiem de ele spiritual, simţim imediat influenţa lor. este ca în cazul mirosurilor sau sunetelor: Când sunteţi prea departe, ele nu ajung până la voi, dar apropiaţi-vă, şi veţi fi înspăimântat sau transportat în paradis.
În principiul lor, în esenţa lor, numerele sunt foarte departe de noi. Cu toate acestea, râurile, arborii, munţii, nu sunt altceva decât numere, numere materializate. Dacă aprofundăm chestiunea, vom descoperi că nimic nu există în afara numerelor. Totul este număr. Natura, universul întreg, sunt construite pe numere, dar sunt atât de bine disimulate încât nu le putem nici asculta, nici simţi, nici înţelege. Trebuie să ne apropiem de ele, să le penetrăm, să ne dăm seama că vorbesc, cântă, emană parfumuri… Fără îndoială este greu pentru voi să acceptaţi acestea, dar pentru mine aşa este. Eu o ştiu, pentru că le-am pipăit, le-am gustat.   OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu