duminică, 30 decembrie 2012

despre preot , si barfirea lui ....

“Intr-o manastire traia un preot foarte evlavios (intamplarea mi-a relatat-o fericitul pr.Gavriil, care a fost multi ani staretul sf.m-ri. Dionisiu, din Muntele Athos). Acesta era putin invatat dar avea credinta puternica, virtute pe masura si multe nevointe duhovnicesti. Ramanea la Proscomidie in picioare timp de mai multe ore, cu toate ca de oboseala venele ii pocneau si ii supurau. De multe ori, din cauza aceasta apareau pe jos pete de sange de la ranile picioarelor lui. Pana in ultima clipa a fost omul jertfei si a plecat la Domnul, imediat dupa ce a savarsit Sf.Liturghie. Cum nu era prea invatat, din nestiinta, n-a asezat miridele pe Sf.Disc dupa randuiala. Obisnuise sa puna particica Maicii Domnului de-a dreapta Mielului iar pe cele ale sfintilor in stanga Lui. Odata a vizitat manastirea un arhiereu care urma sa hirotoneasca un diacon. La Laude, acesta a intrat in Sf.Altar, s-a imbracat cu vesmintele, apoi a mers la proscomidie care fusese pregatita si incheiata, urmand ca arhiereul doar sa pomeneasca. Acesta a vazut ca preotul nu asezase bine miridele si i-a zis :”Vino incoace, parinte, sa vezi ca n-ai asezat bine miridele! Ai inversat Maica Domnului cu cetele sfintilor. Nu ti-a zis, nu te-a vazut nimeni cand ai facut Proscomidia?” / “Ba da, Prea sfintite, a raspuns batranul. In fiecare zi cand slujesc(nu era zi in care sa nu slujeasca) ma vede ingerul slujitor dar nu-mi zice nimic. Ma iertati, ca neinvatat cum sunt, am facutasemenea greseala.De acum inainte voi lua seama!” / “Cine ai zis ca te slujeste? N-ai cu tine un frate? – a intrebat episcopul / “Nu, doar ingerul Domnului – a zis preotul.
Episcopul a amutit si a priceput ca are inaintea lui un preot harismatic. La amiaza, dupa masa de pranz, episcopul l-a salutat pe egumen si pe ceilalti monahi si a plecat.
In alta zi, fiind inca intuneric, cand batranul preot a mers ca de obicei in Sfantul Altar casa faca Proscomidia, ingerul Domnului a coborat l ael. Pe cand se inchina, ingerul a vazut ca preotul asezase bine miridele. “Este bine, parinte, le-ai asezat bine!” – i-a zis. “Da, dar tu ai stiut de atatia ani ca gresesc si nu mi-ai spus sa ma indrept” / “Am vazut, dar nu am fost indreptatit s-o fac. Eu nu sunt vrednic sa-l corectez pe preot, ci am porunca de la Dumnezeu doar sa-l ajut si sa-i slujesc. Singurul episcopul o poate face!”
Noi, crestinii de astazi, barfim pe preoti de dimineata pana seara, ii osandim, ii judecam si le punem in carca mii de lucruri. Sa luam aminte, asadar, cum vorbim de acum inainte despre orice preot.
Din cartea “Explicarea Dumnezeiestii Liturghii”, autor Protopresbiter Stefanos Anagnostopoulos, Ed.Bizantina Bucuresti – pg.27-28

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu